پوشش داکرومات

واحد پوشش دهی به روش داکرومات در کارخانه فولاد کاران پویا با ویژگی های منحصر بفردی که از لحاظ کیفیت و موقعیت جغرافیایی که دارد، از سال 1388 در حال خدمات دهی می باشد. مواد اولیه پوشش داکرومات مورد استفاده در این کارخانه از اروپا وارد می شود و به همین جهت از استاندارد منع استفاده از فلز سمی کروم پیروی می کند. در ادامه به ویژگی های اصلی پوشش داکرومات می پردازیم.

مقاومت در برابر خوردگى

به ازاى هر میكرون پوشش داكرومت مى توان مقاومتى در حدود 70 ساعت انتظار داشت كه اين رقم بالاتر از ساير پوشش‌هاى فلزى است. به همین دليل اين امكان وجود دارد كه با ضخامت‌هاى بالا به مقاومت‌هاى بالاى خوردگى رسيد.

مقاومت در برابر حرارت

در پوشش‌هاى حاصل از گالوانيزه ساختار كروماته در دماى تقريبى 100 درجه سانتيگراد تغيير يافته و اين امر سبب كاهش مقاومت خوردگى پوشش كروماته مى گردد. در پوشش‌هاى داكرومت پوشش مى تواند تا دماى 300 درجه سانتيگراد مقاومت نمايد بدون اينكه تغييرى در خواص فيزيكى، شيمیايى و مقاومت خوردگى قطعه به وجود آيد.

مقاومت در برابر خوردگى گالوانيكى با آلومینيوم

هنگامیكه فلزات و آلياژهاى آنها كه داراى پتانسيل الكتريكى متفاوت هستند در كنار هم قرار مى گيرند، خوردگى گالوانيكى به وجود مى آيد . براى ديدن اين پديده بر روى صفحه اى از جنس آلومینيوم پيچ‌هايى با پوشش‌هاى مختلف و گشتاور مشخص بسته شده و پيچها باز مى شوند، بيشترين سازگارى با (SST) پس از 4000 ساعت آزمون پاشش نمك آلومینيوم را پوشش‌هاى داكرومت دارند.

تردى هيدروژنى

نفوذ هيدروژن به سطح قطعه و يا لايه‌هاى درون پوشش مخصوصا در قطعاتى كه تحت عمليات حرارتى قرار مى گيرند باعث تردى و شكنندگى قطعه مى شود كه به آن تردى هيدروژنى مى گويند. يكى ديگر از برترى‌هاى پوشش داكرومت اين است كه در عمليات اوليه جهت اكسيد زدايى و در مراحل پوشش دهى از جريان برق استفاده نمى شود و حتى اگر هيدروژن در سطح قطعه و يا پوشش وجود داشته باشد در عمليات پخت كه دماى آن بالاى 200 درجه سانتيگراد مى باشد هيدروژن محبوس شده در سطح فلز آزاد مى شود .

قدرت نفوذ عالى

جريان الكتريسيته اساس پوشش دهى در گالوانيزه الكتروليتى مى باشد و ضخامت پوشش رابطه مستقيم با دانسيته جريان دارد. بنابراين ضخامت پوشش در درون حفره‌ها كه دانسيته جريان پايينى دارند بسيار كم و صفر مى باشد ولى در پوشش‌هاى داكرومت از جريان الكتريسيته استفاده نمى شود بنابراين نفوذ در همه بخشهاى قطعه يكسان است .

مقاومت در برابر سايش

يكى از نقطه ضعف‌هاى پوشش‌هاى كروماته در گالوانيزه الكتروليتى مقاومت پايين آنها در برابر سايش مى باشد كه اين امر ممكن است در هنگام نصب و مونتاژ قطعات ايجاد شود كه باعث افت شديد مقاومت خوردگى مى شود در حالى كه اگر در پوشش داكرومت ساييدگى ايجاد شود با خاصيت خود ترمیمى از كاهش مقاومت خوردگى جلوگيرى مى شود.

چسبندگی رنگ

براى مقايسه چسبندگى رنگ از دو صفحه با يك نوع پوشش رنگ استفاده شده است كه تفاوت اين دو صفحه در پوشش پايه بوده كه يكى گالوانيزه الكتروليتى و ديگرى داكرومت مى باشد.

یکنواختی پوشش

در پوشش‌ها داكرومت ضخامت در تمامى سطح قطعه يكسان است اما در پوشش گالوانيزه الكتروليتى به علت وجود جريان الكتريسيته ضخامت پوشش بستگى به دانسيته جريان در سطح قطعه دارد و چون اين ويژگى در تمامى سطح قطعه يكسان نمى باشد بنابراين میزان پوشش ايجاد شده نيز يكسان نخواهد بود و اين امر موجب بروز مشكلاتى در انجام آزمون خوردگى و همچنين مونتاژ مى شود.

عدم آلودگى محيط زيست

امروزه حذف مواد آلاينده در محصولات توليدى از اهمیت بالايى برخوردار مى باشد در خط پوشش دهى داكرومت فرآيند در يك سيستم بسته انجام مى شود و از مرحله آغاز پوشش دهى تا مرحله نهايى در هيچ نقطه از آب استفاده نمى شود بنابراين عملا هيچ گونه پسابى وجود ندارد كه نيازى به تصفيه آن باشد.